Video: Srbija od srca (http://www.srbijaodsrca.rs/)

 

Znamenitosti

Nedaleko od Specijalne bolnice se nalazi arheološko nalazište antičke rimske carske palate Feliks Romulijane koja se nalazi na UNESKO-voj listi svetske baštine.

 

 

Sport

Specijalna bolnica za rehabilitaciju poklanja posebnu pažnju organizovanju sportskih sadržaja. Na raspolaganju su 2 zatvorena bazena sa toplom vodom (veliki za plivače i mali za neplivače). Za sportiste i rekreativce je uvek spremna sala za vežbe sa teretanom (“Gladijator”) i sala za stoni tenis. U krugu Bolnice izgrađeni su novi tereni za mali fudbal, rukomet, košarku i odbojku, teniski teren od tenisita i fudbalski tereni i to jedan drenažirani travnati i ograđen teren i jedan teren u izgradnji.Posebno se uspešno organizuje i sprovodi I i II faza priprema fudbalera u pripremnom periodu, jer za to postoje odlični prirodni i tehnički uslovi, kao i stručna ekipa koja se posebno bavi rehabilitacijom i pripremama fudbalera, ali i drugih sportista (vođenje treninga opšte kondicije u teretani i bazenu i podvodna masaža). Za sve vreme boravka sportske ekipe u Bolnici, lekari brinu o zdravlju sportista (u slučaju akutne bolesti, saniranje povreda i sl.). Postoji posebna mogućnost da doktori specijalisti urade svakom sportisti test opterećenja srca (ergometrija) i da se svakom igraču overi takmičarska knjižica o njegovoj zdravstvenoj sposobnosti.

 

Rekreativna nastava

Spacijalna bolnica za rehabilitaciju pruža izuzetno dobre uslove za odmor i rekreaciju, a posebno školskoj deci za rekreativnu nastavu. Školskoj deci su na raspolaganju prostori za nastavu kao i svi sportski sadržaji. Za vreme boravka dece u Bolnici može se, po želji, organizovati škola plivanja za neplivače. Po prirodi svoje delatnosti, Bolnica pruža deci i poseban zdravstveni pregled od strane doktora spec. fizijatra radi utvrđivanja pravilnosti držanja tela i stanja tabana. Sva deca koja imaju krivu kičmu (kifoza, skolioza) ili ravne tabane, biće podvrgnuta stručnom fizioterapeutskom tretmanu za ispravljanje deformiteta po metodologiji Ortopedske bolnice “Banjica” u Beogradu, a naučiće potrebne vežbe i dobiti savete za dalji rad kod kuće. Za sve vreme boravka, deca će imati lekarski nadzor. Neposredna blizina rimske anitčke carske palate “Felix Romuliana” je razlog više za dolazak u Gamzigradsku banju i na takvom mestu održati čas istorije. Smeštaj: U dvokrevetnim i trokrevetnim apartmanima, prema želji. Ishrana: Tri pansionska obroka. Mogućnost ugovaranja dopunskih obroka. Dva restorana, od kojih jedan pruža usluge pripremanja specijaliteta sa roštilja. Razonoda: Šah sala, TV sala, stoni tenis,  mogućnost za sportski ribolov.